Followers

Friday, 16 November 2012

Konkurs u Margarytki

Jako, że zgłosiłam się do  konkursu organizowanego przez Margarytkę a jest to konkurs kulinarny dziś przygotowałam a w zasadzie jestem w trakcie przygotowywania dwoch przepisów autorskich Margarytki :) za jakieś kilka godzin w tym poście pojawią się zdjęcia mam nadzieję smakowitych dań przygotowanych przeze mnie wg przepisów Margarytki a oto co dziś wyląduje na naszym stole :)




Kotlety rybne z ryżem i zieloną pietruszką 

Oryginalny przepis:

Składniki na 10 kotletów

600 g dorsza albo innej białej ryby
2/3 szklanki białego ryżu (takiego jak do zupy – kleistego)
pół pęczka zielonej natki pietruszki
pół pęczka koperku
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
2 jajka
sól, pieprz cytrynowy, pieprz biały
olej do smażenia 

Ryż opukać, wsypać do garnka i zalać 1 i 1/3 szklanki wody. Gotować około 3 minuty, potem zestawić z ognia, przykryć i zostawić aby napęczniał. Rybę zmielić w maszynce albo rozdrobnić w melakserze.
Pietruszkę i koperek drobno posiekać. Do ryby dodać przestygnięty ryż, posiekane zielsko, wbić jajka, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą. Doprawić 1 łyżeczką soli i sporą ilością pieprzu cytrynowego i białego. Wszystko wyrobić na gładką masę.
Uformować kotlety i smażyć je na złoto na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony.


Ja zmieniłam pieprz biały na kolorowy a cytrynowy na czarny, dodałam ziół prowansalskich, smażyłam na oliwie a zmiksowałam blenderem :) Jak zobaczycie na załączonych zdjęciach ja podałam te kotleciki z creamed potatoes i warzywami na parze :)

Co do Creamed potatoes to je po prostu gotujemy potem ugniatamy do ugniecionych dodajemy odrobine masełka znów ugniatamy a na koniec dolewamy trochę mleka i to mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji :)

































Chleb najprostszy z najprostszych

Oryginalny przepis:

Składniki na 1 bochenek (średnica tortownicy 24 cm)

400 g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej – typ 500)
200 g mąki pełnoziarnistej albo żytniej ( użyłam pełnoziarnistej Lubelli)
30 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłego mleka
400 ml przegotowanej letniej wody
2 łyżki maku

Mleko lekko podgrzać, wlać do dużego kubka, wsypać cukier, dodać drożdże i zrobić zaczyn. Odstawić na 10 minut, aby ruszył i zwiększył swoją objętość. Do miski wsypać obie mąki (nie przesiewać), dodać sól, zaczyn i letnią wodę.
Całość wyrobić hakami miksera przez 5 minut – do całkowitego połączenia składników. Następnie wyrobić ciasto ręką – aż zacznie odchodzić od miski (podsypałam 1 łyżką mąki i wyrabiałam 3 minuty). Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 – 40 minut do wyrośnięcia. Następnie odgazować (uderzyć w nie 2 – 3 razy pięścią) i przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Przykryć, odstawić na kolejne 30 – 40 minut. Powinno podwoić swoją objętość – u mnie było równe z tortownicą.
Posmarować wodą i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach temperaturę zmniejszyć do 175 - 180 stopi i piec jeszcze 45 minut (w sumie 1 h pieczenia).
Po upieczeniu chleb wyłożyć z blaszki na kratkę, aby odparował.
Co ja w nim zmieniłam po pierwsze nie miałam świeżych drożdzy więc dałam instant no i oczywiście mniej :) ja użyłam mąki pszennej angielskiej i mąki żytniej :) no i nie użyłam maku bo niestety polskiego sklepu w okolicy nie mam :( Poniżej zdjątka z okresu przygotowania :) aktualnie chlebek w piecu jest więc jak zakończy sie pieczenie to Wam wrzucę efekt końcowy :)










6 comments:

  1. Wygląda smakowicie :)

    I mam pytanko, czy mozesz zapytać koleżanki o dokładne wyniki igm igg i awidności wraz z normami jakie stosowało laboratorium? Choć kamień spadł z serca to jednak myślę nad tym. Wiem,że przy dodatnich wynikach specjalista od zakaźnych na bank da antybiotyk...
    Oczywiście nie obrażę się jak nie będziesz zaglądać mam nadzieje, że szybko się to zmieni:*

    ReplyDelete
    Replies
    1. I było smakowite :)

      Zapytam jak tylko zlapie ją na skypie aktualnie ma urwanie głowy ze swoim bąbelkiem ;)

      Delete
  2. ciekawe czy takie smaczne ;d

    ReplyDelete
  3. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    ReplyDelete

Dziękuję Ci bardzo za komentarz :* Każdy komentarz jest bardzo dla mnie ważny i istotny, jednakże bądź świadoma/świadomy, że komentarze są moderowane i wszystkie komentarze bedące reklamą, obraźliwe, czy też nic nie wnoszące do tematu nie będą publikowane. Rozważ czy to co piszesz ma odniesienie do treści posta jak również, czy poprzez słowa użyte w komentarzu nikogo nie obrażasz ?


Dodam też, że do wszystkich zostawiających komentarze zaglądam regularnie więc nie musisz zostawiać wpisu typu zapraszam do mnie etc...



Raz jeszcze dziękuję za odwiedziny oraz za pozostawienie śladu po sobie...